Élet képek

Hajónapló

Egy hét, 20m2, barátok, kalandok. Mi lesz a folytatás...?

day 1 - zelső

2010.05.13. 16:59 | Azirafael | 2 komment

 Korán. Hajnalban. Mindenki alszik, sötét van, recseg a galéria lépcső, kurvanyád - gondolom. A normális élettérben nem érzékelt nappali zajok ilyenkor robbanásként hatnak, pedig nem szeretnék senkit sem felébreszteni. Elég, ha csak én nyomorgok.

 Összekapok mindent, magamat is. Jön Miki. "Jo kocsiba be, ablakot le, könyököt ki, kettesbe be". Kis kitérő gazdagrétnél, Miki megkapja a pakkot. Rövid búcsú a kedves szülőktől és tovább a mekis benzinkútig. Mosoly nincs, csak párnagyűrött arc. Pár szó esik Bandiról, jóban leszünk, jó a banda, látjuk már. Kiszállunk.

 Nem tudom, Te hogy vagy vele, de ha megismersz 5 idegen arcot, és hozzá a neveket, nem könnyű elsőre összerakni. Legalábbis nekem nem.  Ez adottság, vagy bunkóság? Lehet ezen odafigyeléssel javítani, biztos. Hja, hajnalban. Szóval ott volt az alacsony kedvesarcú szőke, egy nyurga rövid hajú (na Ő nem jött velünk), egy köpcös rövid hajú és egy magas hosszú hajú srác. Az alacsony kedvesarcút könnyű volt megjegyezni, Ő írta a programot, meg hogy vigyek síruhát. Ő a Kinga. A bemutatkozáskor próbáltam figyelni, mégiscsak egy hét, nem akarok bunkó lenni. De a koncentrációt a hajnalon kívül egy látványos közrendfenntartó szerv-felvonulás is akadályozta. Piros-kék motorok, autók, dzsippek.

 Közben megjön Bandi rövid szöveges üzenete, hogy a Miki ugyan hagyja már életben a tengerbiológust... Majd Megjönnek Ők maguk is. Aranyos család, aranyos kissráccal. Elosztjuk a csomagokat - már megint az ingjeim vannak mindenkinek útban, mert ugye azt nem csomagolom el, csak úgy natúr lógnak fogassal együtt. Hozzánk a köpcös rövid hajú és a magas hosszú hajú srác ül be. Már a kihajtón elalszanak. Mikivel szendvicset tolunk, szól a Major, "...Én az ipari mágnes - Te a vasreszelék..."

 Amikor hiányzik a tudás, ott a GPS. A völgyhíd után szerinte már a szántóföldön megyünk, frissítés 100ezer, meg az anyád. De kell a labanc-kút, az a kék, kis zölddel. Le is térünk miatta a pályáról. Határ eseménytelen, a horvát autópályáról csak annyit, hogy több, ~7km hosszú alagúttal fele annyiba kerül kilométere, mint nálunk. Eszköz megőrül az alagutakban, nem létező pályán haladunk.

 Rövid pisiléses pihenő, Miki előrántja a szendvicszsákot, ilyet még nem láttál; két vekni között két(!) rántott csirkemell! Na húzzunk Biogradba! "...letekert ablakon lóg a kéz, ragyog a napfény. Együtt megyünk a tenger felé, Te meg Én..."

A két srác is magához tér hátul. Indul az ismerkedés, magas hosszú hajú srác kérdezi, ki mivel foglalkozik. Helyesebben már a kérdésben benne van az egészséges provokáció, hogy tudniillik "érdekes-e a munka, amivel foglalkozol?". Érted. Provokál. Persze mondom, hogy érdektelen multikatona vagyok. Alacsony rövid hajú mondja, hogy erdész. Nemár. Csak így, erdész, a család fekete báránya, mindenki agrármérnök, a nagybátyja szóba sem állt Vele a második diplomáig, ami már agrármérnöki volt. A negyediknél tart, doktorira készül. Ez érdekes lesz.

Tudod, mi az a számosállat? Livestock unit. Így már könnyebb, igaz? Valójában számosállatnak nevezzük az 500 kg élőtömegű állato(ka)t. Pl. 1 db felnőtt szarvasmarha, vagy két borjú, 12 öreg vagy 24 fiatal juh az 1 számosállat egység. És miért van erre szükség? Ha van egy hektárod, közepes hozamú földdel, 80% vetett takarmánnyal, akkor két számosállatot tudsz rajta eltartani. Azért minden tudást nem lehet átadni, de ittuk a srác szavait, kimeríthetetlen tárháza az ismereteknek. Várjávárjávárjá! Induljunk ki abból, hogy üzletben nincs barátság. Ez helytálló, ámbár halmazelmélet szerint nem kizáró az ellentettje. És kicsi ország vagyunk, a kapcsolat fontos az üzlethez, tehát barátságból lehet üzlet. Ezért figyelni kell, nagyon. Nem számítóan, de az érdeklődést és az intuíciót figyelemmel kisérve.

Egészen Biográdig tanultunk.

Ha megérkezel a tengerhez, akkor a legtöbb esetben megcsap Téged a sós pára, és az illat. Ezt mindig várom, és most elmaradt. Persze, hisz még csak tavasz van, a levegő nem elég meleg, párával nem számolhatsz. De tény, hogy a hiánya csalódottá tett. Kellemes, 20°C körüli hőmérséklet, kinyújtóztatott végtagok, nagy marina. Ez Biográd. Tengerfehérvár. Érted?! Kövesd a Marina feliratot! Na, a feliraton kívül nem is láttunk mást a városból, de kit érdekel?

 


View Larger Map

 A magas hosszú hajú srác és Kinga elmentek átvenni a hajót. Kezdett körvonalazódni, hogy a magas, hosszú hajú srác lesz az, aki ért a vitorlázáshoz. Lassú vagyok, igaz? Addig (mint egy másfél óra hosszan) mi többiek nagy vehemenciával kávét szürcsöltünk. Volt, aki bort.

 

 

5 óra tájban megvan a hajó. Ukáz: bepakolás. Segítünk egymásnak, minden megvan 6 előtt. Még az ingeim is, külön kisszekrényt kaptak, be lehet akasztani. Jön a vízválasztó; éhesebbek vagyunk-e annál, hogy kipróbáljuk a teknőt? Kipróbáljuk. Át van véve, nagy gond nem lehet. A hosszú hajú magas srác elkezd utasításokat adni és a kormány mögé áll. Gyanús... Kifutunk. Manőver rendben, dokkoló hajókat figyeljük, rövid magyarázat az elsőbbségről, majd kifejtem később.

A ladik átvéve, mondom. Minden meg van rajta. Még a vitorlák is. Na, a tapasztalt ráják elkezdik a vitorlázást, mintegy két kilométerre a kikötőtől. Fock fel! Emberek ugranak - én is - azt sem tudjuk, mit mondtak, de csináljuk. Fock - erről is később - kiszenvedve. A szenvedés szót komolyan gondolom. Emberek fel, s alá, tiszta Onedin. Jön a parancs; grósz fel! Aha! Mi a tököm az a grósz? a "fel"-t értem. Miki dolgozik, kötelek a csörlőn. A nagy árbocon valami van, az lesz a grósz. Történnek az események, azaz semmi. Bum felemelkedik, vitorla nem jön. Magas hosszú hajú elhagyja a kormányt, előremegy, elkezdi kézzel rángatni a vitorlát. Holnap elmondom, hogy ezt hogy lehet. Rángatja, kicsit jön, hajó szélben, vászon lobog, Miki teker a csörlőn, vitorla feszül. Állj! Rángatás, lobogás, feszítés. Érted, háromütemű motor...

Lassan jön ki a vitorla. A grósz. Az árbocból, mágia. Jön, lazul, feszül, szakemberek dolgoznak. Utolsó centik a bummon, elhangzik az utasítás; "a csíkig!". Valóban, van egy ilyen megbízható csík a bummon, a végén, szigszalagból. Miki teker, bumm emelkedik, vitorla nem jön, rángatás, tekerés. "feszítsd!", Miki feszít a csörlővel, reccsenés. Mint a Bibliában. Csak épp a vitorla, a Grósz, szakadt el. Hosszú hajú sír, emberek Lótként sóbálvánnyá merevedeve, könnyed sóhaj tőlem (aki egészen elől, a fock mellől nézte végig). Mi a rák van?!

Világvége. Átélted már? Arcok fehérek, könnyzacskók tele, jön a Holdnyi meteor, elpusztítja a földet. Bruce Willis sehol. Nagy a gáz. Minden vissza - fock roller, gross roller, tekerünk, nem értjük. Stratégia kell, mert nagy a depozit. Nincs stratégia, állok a vitorla előtt, és látom, hogy foltozott a végén. Varrás mentén repedt, ha idézhetem Nádast. Mondom a hosszú hajúnak is, hogy ejnye, foltozott vitorlánk van. Ő is, aki kézzel rángatta ki, megerősíti, hogy ez nem szabályos. Miki nyilatkozik; " vállaljuk a felelősséget minden hibánkért, de jelen esetben nyugodtak vagyunk, hiszen mident megfelelően csináltunk!"

Hosszú hajú a kikötés pillanatáig ölni képes, Kinga beszél, először személyesen, majd telefonon. Feszülünk. Kinga elmegy. Negyed óra múlva visszatér. Minden rendben, reggel másik hajót kapunk, ki lesz takarítva, át kell rámolni, kilenckor kifuthatunk. Csupa jó hír. Elmegyek zuhanyozni. Egy konténerben, szarás 3 helyen, egy vizelde, 5 csap, két zuhanyzó. Minden letesztelve, parádés a szolgáltatás. Maradék szendvicsek elfogyasztva, senki sem éhes. Megiszunk egy bort, vagy kettőt. Aludni kell, életstílus-váltás, nekem a kajüt közepe jut, ahol az asztalt le kellene ereszteni, franciaágy lehetne egy szivaccsal.

Az asztal nem mozdul, ezért az ívelt virsliben alszom el. Kinga előzékenyen helyet akart cserélni, de mivel Miki éberen alszik, én viszont horkolok, más lett az elosztás. A hosszú hajú srác aludt Mikivel, a rövid hajú tömzsi Kingával, Bandiék az orrban gyerekestül, én meg a virsliben. Nehezen aludtam el, nem horkoltam.

A bejegyzés trackback címe:

https://dufour385.blog.hu/api/trackback/id/tr72000536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Este 2010.05.17. 14:24:19

hogy alszik a Miki? :) éren? :P
viccet félre...ez jóóóó :) nem is mesélted, hogy hajót cseréltetek!
süti beállítások módosítása