Élet képek

Hajónapló

Egy hét, 20m2, barátok, kalandok. Mi lesz a folytatás...?

day 2 - a tanulás

2010.05.19. 15:42 | Azirafael | Szólj hozzá!

Nem húzom tovább, pedig elégedetlen vagyok a tartalommal. Ennyi történt, nem tudom érdekesebbé tenni ezt a napot. Ha ott vagy benne az eseményben, másképp éled meg, hidd el!

Stílusváltás koránkeléssel. Elfutottam a strandig és vissza. Zuhany, jó nap indul!
Visszatérek a Lindához. Reggeli előtt bevásárlunk, Bandi visz autóval. Bor kell, 7 felnőttre számolva veszek egy párat. Meglepetés, van jófajta magyar bor is. Visszatérve látjuk, mehet az átpakolás, miközben a charteres srácok a vitorlát vizsgálják.
 
 
Hamar kifutunk, borús az idő. Reggeli tálalva, hajó egyenletesen mozog, jó étvággyal nekilátunk a kolbászos rántottának. Sok mindent tanulok ma, többek között a neveket. Elkezdődik az összezárás, nem lehet és nem is akarom a tiszteletet megvonni bárkitől. Ápropos reggeli, A rövid hajú zömök srác – nevezzük most már nevén; Gyuri – megvillantja tudományát. És igen, egy rántottából nagyon is sok mindenre lehet következtetni, hát még a házi ribizli- és narancslekvárjából! Zseniális. Tudod, Ő az a srác, akitől az agrár-erdész tudást loptuk Tengerfehérvárig.
 
Reggeli után mindannyian kapunk egy könyvet, Békét és Szelet! Címmel. Nem hiszed el, a magas hosszú hajú srác – Áron - írta. Nyilván dedikáltatja mindenki. Őskövületnek számítok celebismeretből, tényleg csak azokat tudom azonosítani, akiket a média tol az arcomba, ha nem kapom időben félre a fejem. Ez lehet az oka, hogy itt hallottam először Áronról. Röviden és tömören; a srác megkerülte a földet egy 6(!) méter hosszú rövid hajóval. Olvasgass Róla, érdemes!
 
 
 
 
Természetesen az új ismeret új beszélgetést indított, és mivel az út kezdete eseménytelen és nyugodt volt, élveztük a sztorizgatást. Gyorsan feltártunk lehetőségeket, ki hogyan segíthet Áronnak, Aki természetesen nem rászoruló, de minden médialehetőség jól jöhet.
Kis Andris színezett, Bandi az orrba vonul, csendes meditáció és jó poénok a levegőben.
 
Silba szigete a cél, NY-ÉNY, 310 fok az irány.
 
 
 
Az egész héten a jugo volt a jellemző. Tanuljunk tovább: Jugo (Délkeleti szél)
A jugo közepes erejű délkeleti szél, amely a tengerről a szárazföld felé fúj és az egész parton jelentkezik a következő irányokba fújva: KDK, DK vagy DDK. Mivel a tavaszi és őszi szelek közé tartozik, amelyeket eső és nedves levegő követ, a jugo nyáron nem igen jelentkezik. A következők jellemzik: a szél fokozatosan növekedik és megállás nélkül fúj, szép, hosszú hullámokat alkotva, amelyek zaj és hab nélkül terjednek, és csak ha nagyon erős a jugo, akkor verik a partot, majd morajlással húzódnak vissza a nyílt tenger felé.
A jugo nagy kihívást jelent, mivel a hullámok egyenletesek és a szél ereje és iránya állandó, ezért a jugo különösen dinamikus hajózási élményt biztosít, a vitorlák folyamatosan tele vannak széllel, így a hajó nagy gyorsaságot tud elérni.
 
Ha összerakod a képet, akkor megkapod: szembe szelünk van. Mit lehet ilyenkor tenni?
Kreuz (ejtsd: krajc), azaz cirkálás. A széllel szemben 30-35° a legkisebb szög, így ezt választjuk.
 
Zadart elhagyva már belefér a negyedszél is.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az idő egyre borúsabb, kihajtjuk a vászontetőt, már az eső is nekikezd. Kikötünk Silbán. Szemerkélő esőben kimászunk egy kis lábmozgatásra. Ki a sétát választja, ki a kávét. Én a kávé mellett döntök. A reggeli futás eredménye megjön; féltenyérnyi vízhólyag a sarkamon. Járni is alig tudok. Vacsora remek, borozgatunk, jön az álom. Nem horkolok.

.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dufour385.blog.hu/api/trackback/id/tr132015665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása